Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

To 7o τεύχος κυκλοφόρησε!

Το έβδομο τεύχος κυκλοφορεί από σήμερα σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία Αθήνας και Επαρχίας, με το αφιέρωμα στον Μίλαν Κούντερα, το ειδικό αφιέρωμα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες καθώς επίσης τις συνεντεύξεις των Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Γιάννη Χάρη, Γιώργου Θεοχάρη και Θανάση Καστανιώτη.

******************

Εκδοτικό Σημείωμα



Zoύμε, αναμφισβήτητα, σε μια εποχή γεμάτη σύγχυση και αντιθέσεις, όχι γιατί δί­πλα μας συντελούνται ραγδαίες αλλαγές τις οποίες δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε με ενάργεια λόγω του γρήγορου ρυθμού τους –κάτι που αναντίρρητα συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες– αλλά γιατί βιώνουμε κορυφαίες εξωτερικές και εσωτερικές αντιφάσεις. Καλούμαστε να αναθεωρήσουμε ιδέες, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και κυρίως να τα βρούμε με τον εαυτό μας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, αν βέβαια αυτό το τελευταίο ζήτημα, της αυτεπίγνωσης και της αυτοσυνειδησίας, το θεωρούμε σημαντικό και το επιδιώκουμε.
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί άνθρωποι λειτουργούν απορριπτικά, απαξιωτικά και σχε­δόν μηδενιστικά, απέναντι σε οτιδήποτε θετικό προτείνεται, σε κάθε τι αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο που εμφανίζεται, σε κάθε προσπάθεια αντίδρασης, καταδικάζοντάς την εκ προοιμίου σε αποτυχία, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια στάση ούτε τους ίδιους ευνοεί ούτε το περιβάλλον τους εξυπηρετεί.
Κόντρα σε αυτό το αρνητικό και απαισιόδοξο κλίμα αισθανόμαστε –περισσότερο από ποτέ– την ανάγκη να αντισταθούμε, να μη βουλιάξουμε, να μην παρασυρθού­με, ακόμα κι αν η λογική, τα δεδομένα, οι αριθμοί μπορεί να αποδεικνύουν σθενα­ρά το αντίθετο. Την ιστορία δεν τη δημιουργούν τα στερεότυπα –αυτά υπάρχουν για να κλονίζονται και να ανατρέπονται, είναι ο σάκος του μποξ για τις ψυχές μας, είμα­στε η απειλή τους– τη διαμορφώνουν οι άνθρωποι. Κι ο καθένας οφείλει να αφήσει στην ιστορία το δικό του στίγμα. Γι’ αυτό διαβάζουμε, μιλάμε, τραγουδάμε, γράφου­με. Γι’ αυτό παρουσιάζουμε Νέους Λογοτέχνες, Νέους Ζωγράφους, Νέους Μουσι­κούς, αγκαλιάζουμε τα λογοτεχνικά περιοδικά και τιμάμε τους εμπνευστές τους. Και θα συνεχίσουμε. Σε πείσμα των καιρών.

Έφη Ριζά